Sinds het voorjaar is de luchtfoto van 2020 openbaar beschikbaar via PDOK. We zijn destijds meteen gestart met het updaten van onze landelijke dataset zonnepanelen. Inmiddels is deze detectie afgerond en is een update op de landelijke dataset beschikbaar! Bij de verwerking van deze dataset is ook een omvallingscorrectie uitgevoerd. Hierdoor zijn alle zonnepanelen accuraat gekoppeld aan het Basisregistratie Adressen en Gebouwen. 

Waarvoor en door wie wordt deze informatie gebruikt?

We helpen diverse organisaties bij het leveren van actuele en goede zonnepanelen data. Onze gegevens worden gebruikt door gemeenten, adviesbureaus en bedrijven in de vastgoed en verzekeringsmarkt. Deze organisaties gebruiken de gegevens voor verschillende doelen, zoals het monitoren van klimaatdoelen, het voorspellen van energie labels en het bepalen van risico’s en verzekeringspremies. Bovendien wordt de data gebruikt voor een verspreidingsmodel van (beschermde) soorten. 

Luchtfoto van 2021 in nog hogere resolutie

Vanaf dit jaar (2021) hebben de luchtfoto’s een resolutie van 7,5 centimeter. Tot op heden hadden de luchtfoto’s een resolutie van 25 centimeter. Op deze luchtfoto’s detecteren we zonnepanelen met een nauwkeurigheid van ongeveer 75%. Op luchtfoto’s met een resolutie van 5 tot 10 centimeter kunnen we zonnepanelen detecteren met een nauwkeurigheid van ongeveer 95%.  Bovendien wordt ook het aantal zonnepanelen met erg hoge nauwkeurigheid bepaald. Op het moment van schrijven is circa 35% van Nederland beschikbaar in zeer hoge resolutie. Tevens wordt deze foto maandelijks aangevuld. Wanneer we gebruik maken van de meest actuele luchtfoto’s, kunnen we de  zonnepanelen data leveren met een nauwkeurigheid van meer dan 90%.

Meer weten?

Neem gerust met ons contact op indien u:
– Een adressenbestand nodig heeft van gebouwen met zonnepanelen.
– Een bestaand zonnepanelen bestand wilt actualiseren.
– De potentie en benuttingsgraad van gebouwen wilt weten.
– Meer informatie wenst te ontvangen over de detectie van zonnepanelen op luchtfoto’s. 

Uiteraard kunt u ook voor andere object detectie vraagstukken bij ons terecht.

Bas Wiltenburg
Geo-data analist
[email protected]
+31 (0) 6 83617293
LinkedIn