Luchtfoto’s

Luchtfoto’s vormen een steeds belangrijkere informatiebron voor overheden en bedrijven en zijn bij steeds meer processen een onmisbaar hulpmiddel geworden. Luchtfoto’s zijn doorgaans door een vliegtuig ingevlogen waarna de individuele overlappende foto’s met software aan elkaar gemozaïekt worden. Deze gemozaïekte luchtfoto wordt op coördinaten gelegd waardoor elke pixel correspondeert met de werkelijke locatie (orthomosaic). Dit maakt het mogelijk om luchtfoto’s van verschillende jaren met elkaar te vergelijken (mutatiesignalering) en slimme ruimtelijke analyses uit te voeren op deze luchtfoto’s. Echter, omdat de orthomosaic uit verschillende individuele foto’s bestaat en er altijd een kleine hoek tussen de camera en de grond aanwezig is, zullen hoge objecten gedeeltelijk van de zijkant gefotografeerd worden. Waarna deze beelden op een 2D vlak worden geprojecteerd zal het lijken alsof deze gebouwen zijn “omgevallen”. Dit effect wordt daarom ook wel het omvallingseffect genoemd. In de afbeelding hierboven is omvalling zichtbaar. Bij luchtfoto analyses moet rekening worden gehouden met omvalling omdat de bovenkant van (hoge) objecten niet altijd op de goede locatie liggen, zie de afbeelding bovenaan (rood = voet van gebouw, groen = dak gebouw). De afbeelding hieronder laat zien hoe omvalling ontstaat.

Omvallingscorrectie

Omvalling corrigeren is belangrijk als je bijvoorbeeld mutaties of objecten op daken (solar panels of groene daken) wil koppelen aan het juiste pand, locatie of adres. Wij hebben een methode ontwikkeld waarmee snel en effectief de mate van omvalling te berekend kan worden. Hiermee kunnen we objecten corrigeren voor omvalling en deze naar de juiste locatie verschuiven of aan het juiste object (BAG) koppelen. Op de afbeelding bovenaan deze pagina is het resultaat van de omvallingscorrectie te zien in groen. De geometrieën van de panden liggen nu gelijk aan het dak. Hiermee kunnen analyses m.b.t. het dak van panden nauwkeurig worden uitgevoerd en aan het juiste pand gekoppeld worden.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een omvallingscorrectie op  gemeentelijke of landelijke luchtfoto’s? Neem dan contact met ons op!